Dance Instructional Facility, Purchase, New York, 1971-1976
Gunnar Birkerts and assciates


GA Architects 2
William Marlin & Yukio Futagawa
A.D.A. EDITA Tokyo

Dancers have very high and special demands for the floor, orientation-possibilities, sounds, and the condition of the air. But ideally dancers should be dancing in the sunlight surrounded by nature without restrictions. To combine these demands was quite a challenge for the architect. The dancestudio's he designed are surrounded by a corridor, offices and seminar rooms. The offices and seminar rooms have a sloped top towards the corridor. These sloping tops reflect daylight into the corridor and through a glass wall facing the reflecting tops into the dance studio. On the first photograph on the right the corridor can be seen and on the second one the interior of the dancestudio with the glass wall facing the reflectors.

 

 

 

 

 

 

 
A House in Castlecrag, Australia
Nicholas Mossop Carter and Associates

Houses by the sea
Telleri

 

The architect has tried to integrate this house with its natural surrounding by the use of natural materials like stone and wood. Balconies, roofs and terraces give the house a dynamic, disordered composition. The windows are very various-sized. The architect has played with the different views to the sky, shore and the trees. The double-height living room is bright. A large window below provides for daylight and a view to the bay. The window above brings the light more deeply into the room.

Crane Park Izumi, Kagoshima, Japan, 1995
Nikken Sekkei Ltd.

International Architecture Yearbook
Images Australia

 

This building is designed to serve as a comprehensive crane museum. The museum has to attract tourists year-round and has to serve as a place for study. The building is located in a large riverbed of the Yonemozu River. The designer has tried to blend the building with its surroundings. The structure of this building consists of reinforced concrete, a steel frame and wooden beams to carry the roof. The roof construction can be seen on the second picture on the left. This is a photograph of the interior of the exhibition hall. The picture on the right shows the interior of a passage to the exhibition hall. The roof seems to float above the left wall so light can enter the passage. Artificial light coming from spots in the floor lightens up the left wall so the distribution of light becomes more equable.

 

 

 

 

 

 

 

House on NSW South Coast, Australia
Glenn Murcutt
Award Winning Australian Architecture
Neville Quarry

 The house is standing on a gentle slope without trees or other prominent features. The roof of the house has also a slope opposite to the slope of the surroundings. In that way the house is protected from strong sea winds (coming from the left on the left photograph). The right side is the open side as can be seen on the right photograph. The roof has an overhang to protect the upper window from direct sunshine when the sun stands too high. The window near the ground has louvers to regulate the incoming sunshine. When closed variant A3 appears otherwise variant A4. Because of the sloping roof the ceiling catches more daylight and becomes a little lighter. The house is carefully detailed and contemporary protective coatings have been used to reinsurance longevity. As can be seen on the second picture on the left the plan is linear which characterises the work of Murcutt.